Θετική Εκπαίδευση Σκύλων

December 25, 2009

Θετική Εκπαίδευση Σκύλων

December 25, 2009
Posted by Anastasia Tsoulia
Updated
Νέα τεχνάσματα για τους παλαιούς εκπαιδευτές

Υπάρχει μια παραδειγματική μετατόπιση που εξελίσσεται στον κόσμο της εκπαίδευσης σκύλων. Η εκπαίδευση σκύλων δοκιμάζεται από μια εξέλιξη και η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτών καθώς και των ειδικών εκπαιδευτών σκύλων έχει περάσει ήδη από τους παραδοσιακούς τρόπους στους θετικούς, βασισμένους στην ανταμοιβή, μεθόδους εκπαίδευσης σκυλιών.

Καθορισμός της σκύλο-φιλικής εκπαίδευσης είναι αυτή στην οποία ο εκπαιδευτής χρησιμοποιεί πρώτιστα τη θετική ενίσχυση, δευτερευόντως την αρνητική τιμωρία και μόνο περιστασιακά, σπάνια ή/και ως τελευταία λύση περιλαμβάνει τη θετική τιμωρία ή/και την αρνητική ενίσχυση.

Στην ουσία, ως θετική εκπαίδευση σκύλων εννοούμε εκείνες τις μεθόδους που θα βελτιώσουν τη σχέση σας με το σκυλί σας. Θετική εκπαίδευση σκύλων σημαίνει ότι σκεφτόμαστε τις ανταμοιβές προκειμένου να “φορμάρουμε” τη συμπεριφορά του σκυλιού μας. Μπορεί επίσης να σημαίνει τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν τα σκυλιά να μάθουν χωρίς τη χρήση της τιμωρίας, του φυσικού πόνου, ή του φόβου.

Οι θετικές μέθοδοι εκπαίδευσης σκύλων είναι επιτυχείς επειδή τα ζώα τείνουν να συνεχίζουν να κάνουν τα πράγματα που τους ανταμείβουν και σταματούν να κάνουν πράγματα για τα οποία δεν ανταμείβονται ή αγνοούνται. Η θετική εκπαίδευση σκύλων είναι κάτι περισσότερο από το να κρατάς πολλές λιχουδιές στο χέρι, είναι ο έλεγχος των συνεπειών και η καθοδήγηση του σκυλιού σας στην επιθυμητή συμπεριφορά.

Πως η θετική εκπαίδευση σκύλων δουλεύει

Οι τύποι της θετικής εκπαίδευσης σκύλων είναι βασισμένοι σε δύο έννοιες. Η πρώτη έννοια είναι η ιδέα ότι εάν δύο πράγματα τείνουν να εμφανιστούν συγχρόνως, αρχίζουμε να αναμένουμε το ένα όταν βλέπουμε το άλλο. Αυτό καλείται συνειρμική εκμάθηση (associative learning) και το διασημότερο παράδειγμα είναι τα σκυλιά Pavlov.

Η άλλη έννοια πίσω από τη θετική εκπαίδευση σκύλων είναι η χρήση των συνεπειών για να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά. Αυτό είναι γνωστό ως “operant conditioning”. Με την ανταμοιβή της επιθυμητής συμπεριφοράς και την αδιαφορία της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, μπορούμε να αυξήσουμε την επιθυμητή συμπεριφορά και να αποβάλουμε ουσιαστικά την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Η δύναμη των θετικών μεθόδων εκπαίδευσης σκύλων φαίνεται να προέρχεται από τη δυνατότητα να χωρίσει την εκμάθηση της συμπεριφοράς από την εκμάθηση της εντολής. Εν συντομία η θετική εκπαίδευση σκύλων συνδέει ένα ερέθισμα (π.χ. έναν ήχο) με μια επιθυμητή συμπεριφορά (π.χ. το να κάθεται). Μόλις προσδιοριστεί η επιθυμητή συμπεριφορά και μπορέσει να επαναληφθεί, κατόπιν η εντολή (π.χ. «κάτσε») μπορεί να προστεθεί. Πρώτα το σκυλί σας μαθαίνει τι θέλετε να κάνει, κατόπιν μαθαίνει την εντολή για να το κάνει.

Οι παραδοσιακοί τρόποι εκπαίδευσης σκύλων συνήθως προσπαθούν να διδάξουν την εντολή ενώ συγχρόνως εξασκούν σωματική βία προκειμένου να πάρουμε την επιθυμητή συμπεριφορά. Οι παραδοσιακοί τρόποι εκπαίδευσης σκύλων περιλαμβάνουν συχνά τη χρήση συσκευών όπως τα περιλαίμια πνιγμού, τα περιλαίμια με καρφιά ή τα ηλεκτρικά κολάρα (choke collars, prong collars, electric shock collars). Η ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθεί ο πόνος για να αναγκάσει το σκυλί να υιοθετήσει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Η αποτελεσματικότητα της θετικής εκπαίδευσης σκύλων

Πολλοί εκπαιδευτές και κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων διαπιστώνουν ότι η θετική εκπαίδευση σκύλων είναι αποτελεσματικότερη. Δεδομένου ότι οι θετικές μέθοδοι εκπαίδευσης σκύλων μεταδίδονται μέσω της εκπαιδευτικής κοινότητας σκύλων, σαφή πλεονεκτήματα από τις παραδοσιακές πρακτικές εκπαίδευσης σκύλων έχουν ήδη αρχίσει να προκύπτουν.

Οι δραστηριότητες σκύλων που εκπαιδεύονται με θετικές μεθόδους τείνουν να έχουν τον καλύτερο συγχρονισμό και είναι πιο συγκεκριμένες. Αυτές οι ιδιότητες συνδυάζουν την επιτάχυνση στην εκπαίδευση και την εστίαση στην επιθυμητή συμπεριφορά. Καθώς το σκυλί μαθαίνει να σας κοιτάζει ως αρχηγό, ο δεσμός μεταξύ σας θα ενισχύεται.

Η τιμωρία και ο εξαναγκασμός, μέρος της παραδοσιακής “εργαλειοθήκης” εκπαίδευσης σκύλων, οδηγούν συχνά στην επιθετικότητα. Από την άλλη, οι θετικές μέθοδοι εκπαίδευσης σκύλων σπάνια, έως ποτέ, έχουν ως αποτέλεσμα την επιθετικότητα ή σχετικές ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Η χρήση του πόνου δεν βρίσκεται μεταξύ των θετικών μεθόδων εκπαίδευσης σκύλων. Ο πόνος δεν απαιτείται για την εκμάθηση, στην πραγματικότητα, ο πόνος μπορεί να χαμηλώσει την ικανότητα του σκυλιού σας να μάθει καθώς αυξάνει το άγχος και την αγωνία του.

Η θετική εκπαίδευση σκύλων θα είναι αποτελεσματικότερη, θα λειτουργήσει γρηγορότερα και δε θα συγχύσει το σκυλί σας ούτε θα συντρίψει το πνεύμα του.

Η εκπαίδευση θα είναι διασκέδαση για σας και το σκυλί σας και ο χρόνος που ξοδεύετε μαζί θα είναι μια επένδυση στο μέλλον.

Image(s) by Freepik