Πέντε κανόνες της Θετικής Εκπαίδευσης Σκύλων

May 30, 2010

Πέντε κανόνες της Θετικής Εκπαίδευσης Σκύλων

May 30, 2010
Posted by Anastasia Tsoulia
Updated

Πώς αντιμετωπίζετε ένα σκυλί που παρουσιάζει ανησυχία, βασισμένη σε συμπεριφορές όπως η επιθετικότητα, η ούρηση, η φύλαξη, το καταστρεπτικό μάσημα ή το γαύγισμα; Να ξέρετε ότι το σκυλί σας δεν προσπαθεί να επιβληθεί στην οικογένειά σας, ακόμα κι αν φαίνεται κάπως έτσι.

Η Θετική Ενίσχυση (δηλ. το να δίνετε στο σκυλί μια ανταμοιβή υπό μορφή επαίνου, παιχνιδιού ή τροφής όταν συμπεριφέρεται με τον τρόπο που εσείς θέλετε) έχει αποδειχθεί ότι είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος εκπαίδευσης γι’ αυτούς τους τύπους συμπεριφορών. Καθώς ξεκινάτε τη διαδικασία διόρθωσης της συμπεριφοράς του σκύλου σας, να έχετε υπομονή. Η Θετική Ενίσχυση βασίζεται στη συνέπεια, την επανάληψη και τους ακόλουθους γενικούς κανόνες:

1. Για αρχή, προσδιορίστε «γιατί» το σκυλί σας συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά μια συμπεριφορά μόνον εφόσον γνωρίζετε το λόγο που την προκαλεί.

2. Μόλις γνωρίσετε το γιατί, κατόπιν ψάξτε για το «πως» θα χειριστείτε τη συμπεριφορά. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε το σκυλί σας. Δεν μπορείτε να εκπαιδεύσετε καλά ένα σκυλί χωρίς πρώτα να καταλάβετε πώς αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Μπορείτε έπειτα να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη γνώση για να κάνετε ευκολότερη την εκπαίδευση.

3. Μάθετε να «μιλάτε» και να «σκέφτεστε» όπως ένα σκυλί. Η καλή επικοινωνία αυξάνει κατά πολύ το δεσμό μεταξύ του σκύλου και του κηδεμόνα. Τα σκυλιά δεν μιλούν την ανθρώπινη γλώσσα μας, όμως πολλοί άνθρωποι τους συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Σαν αποτέλεσμα, το σκυλί καταλήγει να είναι σε σύγχυση.

4. Να είστε καλοί! Μη χτυπάτε, φωνάζετε ή τραβάτε ποτέ το σκυλί σας. Τα σκυλιά που έχουν εκτεθεί στην επιθετικότητα, σε ανθρώπους ή άλλα ζώα, είναι κάτω από μεγάλη πίεση, ακόμα κι αν εμφανίζονται ως δυνατά ή κυρίαρχα. Σκεφτείτε πώς αισθάνεστε όταν είστε φοβισμένοι, θυμωμένοι ή ακόμα και βίαιοι. Μην καταπολεμάτε το φόβο με περισσότερο φόβο - αναγνωρίστε τις ανάγκες του σκύλου σας και κατόπιν αργά και ήρεμα διδάξτε τον πως να τους υπερνικήσει.

5. Κάντε αργά και σταθερά βήματα όταν αντιμετωπίζετε συμπεριφορές που προέρχονται από άγχος ή φοβίες. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ενός επιθετικού σκυλιού, είναι να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα που τον καθιστούν ανήσυχο. Δείξτε στο σκύλος σας, ότι αυτά που φοβόταν μέχρι τώρα, δεν είναι πλέον τρομακτικά! Εάν το σκυλί σας φρουρεί τον καναπέ, το μπολ φαγητού του ή την πόρτα, δείξτε του σταδιακά και ήρεμα ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος να αισθάνεται χαρούμενος και με αυτοπεποίθηση. Παραδείγματος χάριν, επιβραβεύστε τον με την προσοχή σας, όταν είναι στο πάτωμα και όχι στον καναπέ. Δείξτε του ότι μόνον καλά πράγματα συμβαίνουν όταν πλησιάζετε το μπολ φαγητού του, καθώς αυτό σημαίνει ότι θα προσθέσετε περισσότερο φαγητό.

Το να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας σε εντολές βασικής υπακοής είναι σχετικά εύκολο να γίνει, η διόρθωση αρνητικών αντιλήψεων και προβληματικών συμπεριφορών όμως δεν είναι. Είναι σημαντικό να ζητήσετε τη βοήθεια ενός Επαγγελματία Θετικού Εκπαιδευτή Σκύλων, ο οποίος θα προσαρμόσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για την ιδιαίτερη συμπεριφορά του σκύλου σας.

Αποφύγετε τους εκπαιδευτές που χρησιμοποιούν σκληρές μεθόδους και βία (ηλεκτρικά κολάρα, πνίχτες, ξύλο, άρνηση επαφής και κοινωνικοποίησης). Και θυμηθείτε, Θετική Εκπαίδευση ισούται με Θετικά Αποτελέσματα. Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο και υπομονή από τη μεριά σας, αλλά οι θετικές αλλαγές που θα δείτε στο σκυλί σας αξίζουν τον κόπο!

Image(s) by Lenka Novotná from Pixabay and Lili Chin Doggie Drawings