Διστακτικό ή Φοβικό Κουτάβι ή Σκυλί

September 22, 2012

Διστακτικό ή Φοβικό Κουτάβι ή Σκυλί

September 22, 2012
Posted by Anastasia Tsoulia
Updated

Είναι το σκυλί ή το κουτάβι σας διστακτικό και καχύποπτο με τους ανθρώπους; Φοβάται τους ξένους, ορισμένες καταστάσεις ή αντικείμενα; Αρπάζει ή δαγκώνει από φόβο;

Είναι η διστακτικότητα πρόβλημα ή όχι ;

Είναι φυσικό για μερικά σκυλιά να είναι διστακτικά με ορισμένα πράγματα που είναι νέα και άγνωστα. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του, ένα σκυλί κοινωνικοποιείται με οικεία πρόσωπα, ζώα, αντικείμενα και καταστάσεις. Θα εξακολουθεί όμως ακόμα να έχει την τάση να αποφεύγει το άγνωστο.

Η διστακτικότητα από μόνη της δεν αποτελεί πρόβλημα. Πρόβλημα όμως γίνεται όταν η διστακτικότητα του σκύλους σας επηρεάζει ή αναστέλλει τον τρόπο ζωής σας ή όταν ο σκύλος αναπτύσσει άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το δισταγμό, όπως το δάγκωμα από φόβο.

Τα διστακτικά σκυλιά, όταν φοβούνται, θα ορμίσουν σε άλλα ζώα, ανθρώπους ή αυτοκίνητα θέτοντας σε κίνδυνο τα ίδια και τους κηδεμόνες τους. Από την άλλη μεριά, μπορεί να επιλέξουν να υιοθετήσουν μία στάση τρόμου, παγώνοντας και ακινητοποιώντας το σώμα τους ή να ζητήσουν καταφύγιο στην αγκαλιά σας, να κρυφτούν κάτω από έπιπλα, να αποφεύγουν συστηματικά τη βόλτα εκτός σπιτιού, να έχουν ναυτία στο αυτοκίνητο κ.ά.

Εκπαιδεύοντας το σκυλί ή το κουτάβι σας να είναι διστακτικό

Σε μια καλοπροαίρετη προσπάθεια να καθησυχάσουν τους φόβους των σκυλιών τους, πολλοί κηδεμόνες καταλήγουν να ενισχύουν τη διστακτικότητα στη συμπεριφορά του σκυλιού. Στην πραγματικότητα, ο κηδεμόνας χωρίς να το καταλαβαίνει εκπαιδεύει το σκυλί του να είναι πιο φοβισμένο.

Προσέξτε να μην ενισχύετε τους φόβους του σκύλου σας καθησυχάζοντας τον. Όταν το δειλό – διστακτικό σκυλί μας, γαβγίζει αμυντικά, κλαψουρίζει, τρέμει, αρπάζει ή δαγκώνει, η απόκρισή μας είναι η πλέον φυσική. Το ένστικτο της προστασίας, μας ωθεί να καθησυχάσουμε το σκυλί μιλώντας το καταπραϋντικά, χαϊδεύοντας το ή παίρνοντας το αγκαλιά. Οι ενέργειές μας αυτές λειτουργούν ως ανταμοιβή για το έντρομο σκυλί και ενισχύουν τη συμπεριφορά. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι απλά να αγνοήσετε εντελώς το σκυλί σας όταν ενεργεί φοβισμένο. Αφήστε το να μάθει από τη δική του εμπειρία, ότι δεν υπάρχει κάτι να φοβάται. Καθησυχάστε και επαινέστε το σκυλί σας όταν αυτό ενεργεί με αυτοπεποίθηση.

Διστακτικότητα, Φόβος και Κοινωνικοποίηση

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αποκαταστήσουν - διορθώσουν το σκυλί τους πολύ γρήγορα, αναγκάζοντας το να κοινωνικοποιηθεί με άλλα σκυλιά και ανθρώπους. Αυτό συνήθως ενισχύει την άποψη του σκύλου πως τα άλλα σκυλιά και οι άνθρωποι είναι τρομακτικοί.

Από τη μία πλευρά, ο σκύλος πρέπει να κοινωνικοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να είμαστε πιεστικοί. Αν πιέσετε το σκυλί σας να κάνει πάρα πολλά, πολύ σύντομα, το σκυλί σας θα γίνει πιο φοβικό και μπορεί να αισθανθεί ότι λόγω της πίεσης πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Η κοινωνικοποίηση ενός σκύλου, η απευαισθητοποίηση και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Σπρώχνοντας τον στην αγκαλιά του κάθε επισκέπτη – φίλου σας και σέρνοντας τον έξω από το σπίτι για να γνωρίσει πολλά άλλα σκυλιά μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό.

Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπετε τους ξένους να πλησιάζουν το σκυλί σας. Θα πρέπει πάντα να αφήνετε αυτό να κάνει την πρώτη επαφή. Αν ο σκύλος σας δεν θέλει να προσεγγίσει, αυτό είναι αποδεκτό και μην σας αγχώνει - στεναχωρεί. Δώστε του απλά, αρκετό χρόνο για να «κρυφτεί και να κρυφοκοιτάξει» και τελικά να έρθει από μόνο του.

Είναι στο χέρι σας να του προσφέρετε άφθονες ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, αλλά αφήστε τον να προχωρήσει με το δικό του ρυθμό. Μην προσπαθήσετε φωνητικά να τον ενθαρρύνετε να βγει από την κρυψώνα του. Κατά πάσα πιθανότητα θα ερμηνεύσει την ενθάρρυνσή σας ως έπαινο και τελικά επιβράβευση για το κρύψιμο. Μην προσπαθήσετε να τον αναγκάσετε να βγει με τη βία, αυτό θα τον τρομάξει ακόμη περισσότερο.

Φοβικό δάγκωμα, γρύλισμα και επιθετικότητα

Τα διστακτικά ή φοβικά σκυλιά μπορεί να αντιδράσουν αμυντικά, όταν προσεγγίζονται από άγνωστα άτομα. Μπορεί να προσπαθήσουν να κρατήσουν μακριά τους ξένους γρυλίζοντας, γαυγίζοντας ή ακόμα και αρπάζοντας (δάγκωμα). Αυτές οι συμπεριφορές δεν πρέπει να αγνοηθούν. Δεν επιτρέπεται σε κανένα σκύλο να έχει τη δυνατότητα να συμπεριφερθεί επιθετικά προς ανθρώπους.

Το γεγονός ότι το σκυλί σας είναι διστακτικό ή φοβικό δεν αποτελεί δικαιολογία για να συγχωρήσετε γρύλισμα ή δάγκωμα. Θα πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά να καταστείλετε τέτοια συμπεριφορά. Μόλις ο σκύλος σας σταματήσει να ενεργεί επιθετικά, είναι απαραίτητο και πολύ σημαντικό να τον επαινέσετε. Δεν θέλουμε το σκυλί σας να σκεφτεί ότι η παρουσία ενός ξένου φέρνει την επίπληξη, αλλά ότι η δική του αντιπαθητική συμπεριφορά, σας προκαλεί θυμό.

Αν βρεθήκατε ποτέ σε μία τέτοια κατάσταση, να αναγκαστείτε δηλαδή να επιπλήξετε την επιθετική συμπεριφορά του φοβικού σκύλου σας, το πιο πιθανό είναι να έχετε προχωρήσει στην απευαισθητοποίηση – κοινωνικοποίησή του πάρα πολύ γρήγορα, να τον έχετε πιέσει – ζορίσει.

Αποφύγετε παρόμοιες απειλητικές καταστάσεις μέχρι το σκυλί σας να έχει αναπτύξει επαρκή εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε επιθετικότητα. Μην αφήνετε τους αγνώστους να μαλώνουν το φοβισμένο ή ντροπαλό σκυλί σας.

Image(s) by Double Brain from Adobe Stock