Σταματήστε το σκυλί σας να πηδάει επάνω στους ανθρώπους

March 26, 2010

Σταματήστε το σκυλί σας να πηδάει επάνω στους ανθρώπους

March 26, 2010
Posted by Anastasia Tsoulia
Updated

Τα σκυλιά που πηδούν επάνω στους ανθρώπους είναι στην καλύτερη περίπτωση μια ενοχλητική συνήθεια και στη χειρότερη περίπτωση “κίνδυνος” για όλους.

Αυτό που αρχίζει ως χαριτωμένη συνήθεια στα κουτάβια, γίνεται στη συνέχεια ένα μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί. Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε το αγαπημένο σας σκυλί να πηδάει επάνω σας, φανταστείτε τι σκέφτονται οι επισκέπτες σας..

Σκυλί που πηδά επάνω - Ενοχλεί:

Το σκυλί σας πηδά επάνω σας κάθε φορά που γυρίζετε στο σπίτι, στους επισκέπτες σας ή μόλις έχετε βάλει καθαρά, σιδερωμένα ρούχα!

Σκυλί που πηδά επάνω - Επικίνδυνο:

Οποιοδήποτε μικρό παιδί ή ηλικιωμένος άνθρωπος που έρχεται σε κοντινή επαφή με το σκυλί σας. Ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου, καθένας θα μπορούσε να βρεθεί στον κίνδυνο να χτυπηθεί από τα πόδια του.

Γιατί τα σκυλιά μας πηδούν επάνω στους ανθρώπους;
Ενθουσιασμός, σας δείχνουν πόσο χαρούμενα είναι που σας βλέπουν.
Το σκυλί αναζητά την προσοχή σας και έχει ανταμειφθεί στο παρελθόν με το να πηδάει επάνω σας.
Για να κυριαρχήσουν σε σας και στους καλεσμένους σας. Είναι μία σπάνια συμπεριφορά, αλλά μπορεί να συμβεί.
Γενικές οδηγίες για τη διόρθωση της συμπεριφοράς

Έχετε πάντα κατά νου, πως το σκυλί σας δεν καταλαβαίνει ότι το να πηδάει επάνω σας είναι μία «ακατάλληλη» συμπεριφορά. Είναι στο δικό σας χέρι να του το εξηγήσετε.

Ξεκινήστε όσο το δυνατό νωρίτερα. Είναι πιο εύκολο να αποτραπούν τα προβλήματα συμπεριφοράς - όπως το να πηδά το σκυλί σας επάνω στους ανθρώπους, από το να διορθώνετε ριζωμένες, υπάρχουσες συνήθειες. «Κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν».

Η τιμωρία ή το χτύπημα ενός σκυλιού, δεν έχει νόημα και δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Ο στόχος σας και η μεγαλύτερη πιθανότητά που έχετε για να σταματήσει το σκυλί σας να πηδά επάνω σας, είναι να του ξεκαθαρίσετε ότι αυτό είναι μια απαράδεκτη για σας συμπεριφορά.

Μην ανταμείβετε ποτέ ένα σκυλί που πηδά επάνω στους ανθρώπους με το να του δώσετε την προσοχή που αναζητά. Συμπεριφορά που ανταμείβεται, είναι συμπεριφορά που ενισχύεται, που σημαίνει ότι θα επαναληφθεί.

Πρέπει να δώσετε, σε κάθε περίπτωση, ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο σκυλί σας. Κάντε το απλό και ελαχιστοποιείστε οποιαδήποτε σύγχυση. Αυτό σημαίνει ότι καθένας που έρχεται σε επαφή με το σκυλί σας πρέπει να ενισχύει το ίδιο μήνυμα. Είναι άσκοπο και άδικο εάν δίνετε στο σκυλί σας μια αγκαλιά και την προσοχή σας όταν πηδά επάνω σε σας, αλλά έπειτα του φωνάζετε όταν πηδά επάνω σε έναν επισκέπτη σας.

Μην δίνετε στο σκυλί σας αυτό που θέλει (προσοχή) κάθε φορά που πηδά επάνω και θα δείτε τη συμπεριφορά να μειώνεται.

Πώς να σταματήσει το σκυλί σας να πηδάει επάνω;

Όταν βλέπετε ότι το σκυλί σας είναι έτοιμο να πηδήξει επάνω σας, γυρίστε το σώμα σας μακριά από αυτόν. Αυτό θα κάνει το σκυλί σας να χάσει προς στιγμήν το ενδιαφέρον του για σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μην τον κοιτάτε και μην του μιλάτε. Αγνοήστε το σκυλί σας και κάντε του σαφές το μήνυμα ότι όταν πηδά επάνω δεν παίρνει τίποτα από σας.

Μόλις το σκυλί σας μείνει κάτω και σταματήσει να πηδά, αμέσως ανταμείψτε τον με αγκαλιές και χάδια (ένα καλό ξύσιμο πίσω από το αυτάκι, είναι ότι πρέπει!). Εάν είστε συνεπείς και επίμονοι με αυτήν την μέθοδο, το σκυλί σας σύντομα θα μάθει ότι το να μένει στα τέσσερα του πόδια είναι μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση!

Διδάξτε στο σκυλί σας την εντολή «κάτσε». Έτσι, αντί να πηδάει σαν τρελό, θα κάθεται υπομονετικά περιμένοντας να τον ανταμείψετε με την προσοχή σας. Αυτή η μέθοδος αναφέρεται και ως «εκπαίδευση σε εναλλακτική συμπεριφορά».

Κάποιοι εκπαιδευτές σκύλων χρησιμοποιούν κολάρα – πνίχτες προκειμένου να διορθώσουν τη συμπεριφορά του «άλματος». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ο σκύλος να δοκιμάσει τον πόνο (με το τράβηγμα του πνίχτη) κάθε φορά που πηδάει επάνω σας και την απελευθέρωσή του από αυτόν, μόλις καθίσει κάτω. Ο συσχετισμός που θα δημιουργηθεί γύρω από τον πνίχτη, εύκολα θα ξεχαστεί όταν του τον αφαιρέσετε αργότερα, άρα το πρόβλημα θα επανέλθει. Στη θετική Ενίσχυση σκύλων δεν χρησιμοποιούμε καμία μορφή βίας, δεν θέτουμε σε κίνδυνο το σκύλο μας σε καμία περίπτωση!

Στις περισσότερες περιπτώσεις η συγκεκριμένη συμπεριφορά διορθώνεται εύκολα. Εφ' όσον είστε αποφασισμένοι να διορθώσετε το πρόβλημα και ακολουθήσετε τις ανωτέρω τεχνικές με συνέπεια, βρίσκεστε στο σωστό δρόμο!

Image(s) by istockphoto