Τα Στάδια ζωής του Σκύλου

September 2, 2013

Τα Στάδια ζωής του Σκύλου

September 2, 2013
Posted by Anastasia Tsoulia
Updated

Κάθε στάδιο της ζωής του σκύλου είναι διαφορετικό και απαιτεί συγκεκριμένη τροφή, φροντίδα και προσοχή ώστε να είναι χαρούμενο και ευχαριστημένο. Ο σκύλος σας θα ωριμάσει με διαφορετική ταχύτητα αναλόγως της ράτσας του, το ιστορικό φροντίδας του, το μέγεθος και πολλούς άλλους παράγοντες.

Είναι εύκολο να ορίσεις το στάδιο ενός κουταβιού (Puppy) αλλά η εφηβεία (Junior) μπορεί να πάρει μέχρι και ένα χρόνο για τα μεγαλόσωμα σκυλιά.

Ο σκύλος σας μετά θα παραμένει ως ενήλικος (Adult) για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και πρέπει να προσαρμόσουμε την ποσότητα και το είδος της τροφής για να κρατήσουμε τα επίπεδα δραστηριότητας και να μην υπάρχουν προβλήματα με το βάρος.

Στην προχωρημένη ηλικία του σκύλου, πολλοί άνθρωποι αναφέρονται σε αυτήν, ως ηλικιωμένοι σκύλοι (Senior) αλλά εμείς θέλουμε να θεωρούμε αυτά τα χρόνια σαν ενήλικη φροντίδα (Adult Care) επειδή κάθε σκύλος ωριμάζει σε διαφορετικό χρόνο. Είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε γι΄ αυτή την ηλικία ενώ είναι ενήλικος και να δίνετε περισσότερη φροντίδα όταν χρειάζεται.

Κουτάβι (Puppy)

Διατροφή: Ενώ είναι κουτάβι ο σκύλος σας απαιτεί μια διατροφή πλούσια σε ενέργεια, υψηλή πρωτεΐνη και βιταμίνες για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη. Μην του βάζετε μεγάλα γεύματα, δώστε μικρότερα γεύματα 3-4 φορές την ημέρα. Μεγαλόσωμες φυλές χρειάζεται να αναπτύσσονται με σταθερό ρυθμό οπότε προσέξτε την αναλογία φωσφόρου και ασβεστίου. Αναζητήστε για τροφή με αναλογία όχι μεγαλύτερη από 2:1.

Συμπεριφορά: Το να παίζει δαγκώνοντας μπορεί να αποτελεί πρόβλημα για πολλούς κηδεμόνες. Δεν είναι κακό όταν είναι πολύ μικρά αλλά αποτελεί θέμα καθώς αναπτύσσονται και τα δόντια μεγαλώνουν. Όταν το κουτάβι προσπαθεί να δαγκώσει, αλλάξτε την κατεύθυνση του δαγκώματος σε ένα παιχνίδι ή στα ειδικά κόκαλα για κουτάβια. Αν το κουτάβι σας επανέλθει στην προσπάθειά του να σας δαγκώσει κάντε ένα δυνατό θόρυβο δείχνοντας του ότι πονέσατε. Αποσπάστε του την προσοχή με ένα παιχνίδι που του αρέσει. Είναι η καλύτερη λύση, παρά να δείξετε θυμό ή να κάνετε παιχνίδι αυτήν την συμπεριφορά.

Υγεία: Τα κουτάβια χρειάζονται αποπαρασίτωση κάθε δύο βδομάδες, μέχρι τις 12 εβδομάδες. Η κρέμα είναι πιο εύκολη μέθοδος (από τα χάπια) καθώς θα "γλύφουν" την θεραπεία.

Εφηβεία (Junior)

Διατροφή: Καθώς ο σκύλος σας μπαίνει στην εφηβική φάση της ζωής του, η ανάπτυξη του θα επιβραδύνει. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου θα χρειαστεί μια δίαιτα που θα έχει μεσαία περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, υψηλή σε ενέργεια και βιταμίνες. Τα γεύματα μπορεί να μειωθούν σε 2-3 ανά ημέρα. Αλλά αυτό εξαρτάται από τον σκύλο, τη δραστηριότητα του, την ποσότητα της τροφής και την ηλικία.

Συμπεριφορά: Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, είναι σημαντικό ο σκύλος να μάθει να μασάει ειδικά παιχνίδια και κόκαλα. Να του παρέχετε μια ποικιλία από παιχνίδια και μασώμενα αντικείμενα που θα τον βοηθήσουν να μην βαριέται. Η εναλλαγή μεταξύ παιχνιδιών, κοκάλων και γεμιστών παιχνιδιών κατά την διάρκεια της ημέρας θα του κρατήσουν το ενδιαφέρον.

Υγεία: Ο σκύλος σας πρέπει να εκπαιδευτεί σε νεαρή ηλικία να δέχεται τον καθαρισμό των δοντιών ως μία φυσιολογική διαδικασία ρουτίνας προκειμένου να τα διατηρεί καθαρά και υγιή.

Ενήλικος (Adult)

Διατροφή: Σαν γενικός κανόνας, ο ενήλικος σκύλος χρειάζεται μία διατροφή με μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης και ενέργειας και υψηλά επίπεδα βιταμινών. Η ημερήσια ποσότητα, θα χωρίζεται σε δύο γεύματα την ημέρα.

Συμπεριφορά: Η εντολή "έλα" είναι πολύ σημαντική μέσα και έξω από το σπίτι. Είναι σημαντικό να μπορείτε να έχετε τον σκύλο σας χωρίς λουρί και να είστε σίγουροι ότι θα επιστρέψει σε εσάς αμέσως. Χρησιμοποιήστε μια λέξη επιστροφής αντί να χρησιμοποιείται το όνομα του και επιβραβεύστε τον κάθε φορά που γυρνάει πίσω σε σας. Ποτέ μην τον αφήνετε να περιφέρεται χωρίς τον έλεγχο σας. Πάντα να επιβραβεύετε τη σωστή του συμπεριφορά με μια υγιεινή λιχουδιά. Για λιχουδιές και μπισκότα επισκεφτείτε το: http://petbakery.hug4pets.com/

Υγεία: Η διάταση και η στροφή στομάχου είναι δύο καταστάσεις πολύ επικίνδυνες για τη ζωή του σκύλου και μπορούν να εμφανιστούν σε όλα τα σκυλιά, ιδιαίτερα στις ράτσες με στενό θώρακα και μακρύ στέρνο καθώς και σε νευρικά, υπερκινητικά και στρεσαρισμένα σκυλιά. Μοιράστε το φαγητό σε δύο γεύματα την ημέρα και σηκώστε το πιάτο από το πάτωμα. Αφήστε να περάσει τουλάχιστον μία ώρα μεταξύ της σωματικής άσκησης και του φαγητού (πριν και μετά).

Ηλικιωμένος (Senior - Adult Care)

Διατροφή: Σε αυτή την ηλικία ο σκύλος γίνεται λιγότερο δραστήριος και μπορεί να χρειαστεί μια πιο προσαρμοσμένη δίαιτα. Το ανοσοποιητικό σύστημα θα μειωθεί και θα είναι πιο επιρρεπή σε αρρώστιες. Συχνά η διατροφή για αυτές τις ηλικίες περιέχει μικρότερη αναλογία πρωτεΐνης καθώς και μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων για να νικάει τις ασθένειες και για την πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων και του καρκίνου. Ψάξτε για κάποια τροφή με ευεργετικά συστατικά που βοηθούν στην πέψη και στις αρθρώσεις.

Συμπεριφορά: Ακόμα και σε αυτήν την ηλικία, απαιτείται καθημερινή άσκηση, αλλά λιγότερη απ΄ ότι στην ενήλικη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσετε την ποσότητα της άσκησης που το κατοικίδιο σας λαμβάνει καθώς κάποια δεν ξέρουν πότε να σταματούν! Σκεφτείτε διαφορετικούς τρόπους να ασκείτε τον σκύλο σας και να του κρατάτε το ενδιαφέρον, όπως πισίνες υδροθεραπείας, παιχνίδια δραστηριότητας και καθημερινές ασκήσεις εκπαίδευσης.

Υγεία: Τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά χρειάζονται βοήθεια στην κινητικότητα τους καθώς μπορεί να έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις τους. Σε μερικά προσθέτουν στην δίαιτα τους συμπληρώματα από Γλυκοζαμίνη, Χονδροϊτίνη και MSM (οργανικό θείο). Αυτά τα συμπληρώματα μαζί με την κινητική βοήθεια θα βοηθήσει στα προβλήματα αρθρίτιδας και στις αρθρώσεις.

Image(s) by Willee Cole from Adobe Stock