Επτά συμβουλές για την πρόληψη των δαγκωμάτων από τα σκυλιά

October 24, 2010

Επτά συμβουλές για την πρόληψη των δαγκωμάτων από τα σκυλιά

October 24, 2010
Posted by Anastasia Tsoulia
Updated
1. Δεδομένου ότι οι περισσότερες επιθέσεις σκύλων οφείλονται στο φόβο ή το άγχος, είναι ουσιαστικό να αναγνωρίσουμε τα σημάδια τους

Τα πιο δυνατά σημάδια φόβου είναι όταν ο σκύλος γυρνάει την πλάτη μακριά από εσάς, μαζεύεται - ζαρώνει ή βάζει την ουρά ανάμεσα στα πόδια του. Υπάρχουν όμως και πιο μικρά σημάδια, όπως να γυρνάνε το βλέμμα τους αλλού, το χασμουρητό, το γλείψιμο των χειλιών τους, η αργή κίνηση. Μπορεί να τους δείτε να σηκώνουν το άνω χείλος, να εκδηλώνουν μια ξαφνική ένταση ή να βρίσκονται σε μια «παγωμένη» στάση. Όταν ένας σκύλος που εμφανίζει αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια είναι υπό πίεση είναι πιθανό να δαγκώσει.

2. Δημιουργήστε ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον

Πολλά σκυλιά φοβούνται τα άγνωστα σκυλιά και τους ανθρώπους και νοιώθουν άβολα σε νέα μέρη. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε το περιβάλλον τους όσο πιο ήρεμο και άνετο γίνεται. Για παράδειγμα, οι αίθουσες αναμονής στα κτηνιατρεία θα πρέπει να έχουν αρκετό χώρο ή να έχουν χωρίσματα, έτσι ώστε τα σκυλιά να μην έρχονται σε επαφή, πρόσωπο με πρόσωπο με ανθρώπους ή άλλους σκύλους που τους φοβίζουν. Καθώς η επίσκεψη προχωρά και το επίπεδο διέγερσης αυξάνεται, είναι πολύ πιθανό να δαγκώσουν από φόβο.

3. Κάντε μια καλή πρώτη εντύπωση, προσεγγίζοντας το σκυλί σωστά

Η ευθεία προσέγγιση και τα απλωμένα χέρια, μπορούν να φέρουν ένα φοβικό σκυλί σε κατάσταση υπεράσπισης του εαυτού του. Μια πιο κατάλληλη προσέγγιση είναι να σταθείτε ακίνητοι ή να γυρίσετε το σώμα σας πλάγια και το βλέμμα σας αλλού και αφήστε το σκυλί να κάνει την πρώτη επαφή. Μιλώντας του με ήρεμη και χαλαρή φωνή και πετώντας του μικρές λιχουδίτσες, θα κάνουν το σκύλο να αλλάξει την αντίληψη του λόγου που είστε εκεί.

4. Αποφύγετε να αγκαλιάζετε ή να βάζετε το πρόσωπό σας στο πρόσωπο ενός άγνωστου σκύλου

Ενώ μερικά σκυλιά μπορεί να ανέχονται τις αγκαλιές, λίγα είναι τα σκυλιά που τις απολαμβάνουν πραγματικά. Ακόμα και ένα φιλικό σκυλί μπορεί να δαγκώσει, όταν ένα άγνωστο πρόσωπο εισβάλλει στον προσωπικό του χώρο, με αυτόν τον τρομακτικό τρόπο.

5. Όσο αυτό είναι εφικτό, αποφύγετε τον χειρισμό του ζώου σε καταστάσεις που αντιπαθεί

Δώστε χρόνο στην εκπαίδευσή του προκειμένου τελικά να είναι μία απόλαυση γι΄αυτόν. Το κόψιμο των νυχιών με βίαιες κινήσεις που στην ουσία περιορίζουν την ελευθερία του και ίσως προκαλεί και πόνο, μπορεί να δημιουργήσει στο σκύλο φοβία κάθε φορά που θα δοκιμάζετε και πιθανή εκτόνωσή της αμηχανίας του σε επίθεση με δάγκωμα. Τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευθούν για τις συγκεκριμένες διαδικασίες χειρισμού, όπως το κούρεμα, χτένισμα και το κόψιμο νυχιών, σχετικά γρήγορα και εύκολα. Ο συσχετισμός με θετικές εμπειρίες και η ενίσχυση της καλής του συμπεριφοράς θα σας βοηθήσουν σ΄αυτό.

6. Κατά την ακινητοποίηση ή την επανατοποθέτηση ενός ζώου να είστε σίγουροι ότι το υποστηρίζεται σωστά προκειμένου να αισθάνεται ασφαλής

Αν πιέζετε το ζώο σε λάθος σημεία του σώματος του (π.χ. όταν πονά ή όταν το αφήνετε στο έδαφος από την αγκαλιά σας), ο χειρισμός σας μπορεί να προκαλέσει ένταση και να γίνει επιθετικό. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε έναν θετικό εκπαιδευτή και μάθετε στο σκυλί σας την ορθή εφαρμογή ενός φίμωτρου, που θα σας βοηθήσει σε δύσκολες καταστάσεις.

7. Ελέγξτε τις κινήσεις του σκύλου

Αποφύγετε να κυνηγάτε το σκύλο ή να τον εξιτάρετε κάνοντας γρήγορες κινήσεις καθώς αυτό θα προκαλέσει ανησυχία, ενθουσιασμό, διέγερση και κατά συνέπεια, είναι πιθανότερο να δαγκώσει. Αντ 'αυτού πάρτε τον έλεγχο του σκύλου σας με ήρεμες και σταθερές κινήσεις χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο λουρί. Το λουρί πρέπει να είναι τόσο μακρύ, ώστε να μην προκαλεί πίεση στο σκύλο όταν είναι σταματημένο (π.χ. για να μυρίσει ή να κάνει την ανάγκη του), αλλά και τόσο κοντό, μαζεμένο ώστε να τον κρατάει κοντά σας χαλαρό.

Image(s) by Simon Gatdula from Pixabay